Ústav pro výzkum veřejného mínění při Statistickém úřadu SR uskutečnil ve dnech 1. – 9. března 2009 průzkum, kterého součástí byly i otázky věnované tématu euro. Výběrový soubor tvořilo 1170 občanů SR ve věku od 16 roků a výše. V centru výzkumného zájmu byly mimo jiné otázky spojené s hodnocením rozhodnutí přijetí společné měny euro a s adaptací občanů na novou měnu.

V části věnované měně respondenti nejprve odpověděli na otázku: Jak dnes hodnotíme rozhodnutí Slovenské republiky přijetí společné měny euro? Více než dvě pětiny (44%) oslovených posuzovalo toto rozhodnutí jako správné a další taktéž dvě pětiny jako spíše správné než nesprávné rozhodnutí (Štatistický úrad SR, 2009). Podíl kladně odpovídajících občanů tak dosáhl 83%. Naopak, jako nesprávné nebo spíše nesprávné než správné hodnotilo toto rozhodnutí dohromady 12% oslovených, přičemž za nesprávné ho považují 4% respondentů a jako spíše nesprávné než správné ho vidí 8% dotazovaných. Na otázku nevědělo odpověď 5% oslovených.

Na otázku, jak se orientují v euro mincích (eurech a centech) „respondenti nejčastěji odpověděli „trochu mi to trvá, ale vyznám se“. Takto odpovědělo 44% dotazovaných. Druhá nejčastější odpověď „reagujeme pohotově, zvykl jsem si bez větších problémů“ zvolilo více než třetina oslovených. To, že jim dlouho trvá, zda najdou tu správnou minci, připustilo 16% odpovídajících a 3% dotazovaných přiznalo, že se v euro mincích ještě vůbec nevyznají.

Při platbě za zboží a služby si na začátku března 2009 většina dotazovaných pomáhala přepočtem eur na slovenské koruny. Více než třetina (35%) dotazovaných přepočítává eura na slovenské koruny vždy, stejná část (35%) občanů přepočítává poměrně často a asi pětina odpovídajících (21%) nikdy. Přepočítávat na slovenské koruny, podle vlastního vyjádření už nemusí 8% oslovených.