Úvěry

Základním nástrojem aktivních obchodů komerčních bank je poskytování úvěrů. Úvěr je považován za nezbytný prvek moderního tržního hospodářství, je to nástroj, který umožňuje firmám překlenout nesoulad mezi dobou, kdy nutně potřebují finanční zdroje a okamžikem, kdy je vytvoří.

Úvěr znamená překonání časového úseku mezi potřebou finančních prostředků a jejich vytvořením

Tento finanční nástroj je považován za základní stavební prvek celé finanční soustavy. Nemusí být poskytován pouze podnikajícím subjektům – firmám, ale často se shledáváme i s poskytováním různých forem úvěrů i samotnému státu, a to od domácích subjektů, ale rovněž i od zahraničních, včetně vztahů úvěrování států jinými státy.

Právě proto, že úvěr umožňuje překlenutí určitého časového horizontu mezi nedostatkem volných finančních prostředků a jejich generováním, stává se akcelerátorem technického a technologického pokroku, neboť především nové investice jsou dnes, v současné tržní ekonomice, nemyslitelné bez tohoto instrumentu. Zatímco obchodní úvěry jsou víceméně použity na krátkodobé financování, finanční úvěry se poskytují na obě dvě podskupiny financování: krátkodobé a dlouhodobé. Obě dvě velké skupiny úvěrů jsou běžně využívány všemi druhy podnikatelských (a v případě finančních úvěrů pak i nepodnikatelských) subjektů. Obchodní úvěry poskytují dodavatelé, popřípadě obchodní partneři. Banky poskytují jen úvěry finanční.

Střednědobé i dlouhodobé úvěry jsou používány vesměs k financování potřeb firmy v oblasti větších investic. Krátkodobý úvěr je vesměs úvěr splatný do jednoho roku, střednědobý je již forma dlouhodobého úvěru, která je v různých bankách posuzována jinak. Nicméně se dá říci, že střednědobý úvěr se pohybuje v rozmezí nad jeden rok do cca 3-4 roků. Dlouhodobé úvěry jsou víceméně úvěry investiční s delší lhůtou splatnosti. Jde většinou o modernizaci či změnu struktury dosavadní výroby, popřípadě o její rozšíření. Financovány jsou jak nákupy strojů, tak i případně rozšířená potřeba oběžných prostředků. Stručně se dá říci, že investiční činnosti firem vyžaduje vždy určitou míru investičních, tj. dlouhodobých úvěrů.

Obchodní úvěry se používají spíše ke krátkodobému financování a je to forma spojená přímo s obrátkou zboží. Místo toho aby si podnikatel půjčoval peníze na nákup zboží získává úvěr přímo u dodavatele. Poskytuje se formou dohody a jedná se v podstatě o smluvní odklad platby nebo prodej na dluh (ovšem dluh dohodnutý – nikoliv záměrné neplacení zboží).

Vnitřní zdroje však mnohdy nestačí k dlouhodobému financování. Většinou jsou spotřebovány na nákup materiálu, výplatu mezd a zaplacení stálých poplatků jako platba za energie, nájmy apod. Pak tedy podnik musí využívat externí zdroje, z nichž nejčastější jsou právě úvěry nebo půjčky.