Podle způsobu úročení rozlišujeme následující dluhopisy:

  • s pohyblivým kupónem, výše úrokové sazby je v průběhu doby vyplácení jednotlivých úroků pohyblivá a obvykle bývá vázána na některou úrokovou sazbu,
  • s pevným kupónem, kdy je stanovená fixní úroková míra, která se po celou dobu nemění,
  • s nulovým kupónem, po celou dobu splatnosti dluhopisu nejsou placeny žádné úroky. Emitent splatí veškeré úroky včetně nominální hodnoty dluhopisu na konci splatnosti cenného papíru. Např. emitent vydá cenný papír s nominální hodnotou 10 000 Kč a splatností 5 let. Na burze jej prodá za 7 000 Kč. Za 5 let v den splatnosti pak majitel dostane zaplaceno 10 000 Kč od emitenta. Zisk je tedy 3 000, ale investor má přístup k investovaným prostředkům včetně úroků až po 5 letech.

Náležitosti dluhopisů jsou ve většině států stejné. V ČR jsou upraveny zákonem č. 190/2004 o dluhopisech.

Dluhopisy se používají pro řešení dlouhodobých potřeb podniku. Nejvíce se k financování využívají v USA. Důležité je také zvážit, zda zvolíme emisi veřejnou nebo neveřejnou. Veřejná emise je dražší, nicméně dovoluje oslovit větší počet zájemců. Dluhopisy s sebou nesou s pohledu emitenta řadu výhod a nevýhod:

Výhody financování pomocí emise dluhopisů:

  • Firma zahrnuje úrok z dluhopisů do svých nákladů, který snižuje náklady kapitálu u dluhopisů.
  • Věřitel se nepodílí na rozhodování firmy, což usnadňuje udržení kontroly stávajícím vlastníkům.
  • Při dobře provedené emisi je možné získat větší objem kapitálu než klasickým úvěrem.
  • Časové rozložení splátek, kdy emitent platí po dobu splácení dluhopisů pouze úroky a jistina se splatí až v posledním roce.

Hypotéční zástavní listy

Hypotéční zástavní listy emitují banky a spořitelny, které k tomu získaly oprávnění od centrální banky. Nominální hodnota všech hypotéčních zástavních listů musí být plně kryta zástavním právem k nemovitostem. V případě nesplácení hypotečního úvěru má banka právo přednostního uspokojení z nemovité zástavy před ostatními věřiteli, proto sebou nesou hypoteční zástavní listy nízké riziko.

Depozitní certifikáty

Depozitní certifikáty vyjadřují závazek emitenta vůči věřiteli, kdy se věřitel zavazuje v den splatnosti uhradit nominální hodnotu zvýšenou o úrok. Jinou formu depozitního certifikátu používanou spíše v zahraničí se věřitel zavazuje vyplatit nominální hodnotu, přičemž depozitní certifikát je prodán za cenu nižší a výnosem je pro investora rozdíl mezi prodejní a kupní cenou. Emitovány jsou bankami a nesou obvykle stálý příjem.

Komunální dluhopisy

Komunální dluhopisy mohou emitovat obce nebo banky. Zajištění probíhá v plné výši majetkem obce. Obce tak mohou získat majetek na dlouhodobé projekty, které přesahují možnosti jejich ročního rozpočtu.

Vyměnitelný dluhopis

S tímto dluhopisem je spojeno právo na jeho výměnu za jiné dluhopisy nebo akcie. Při vyplácení si majitel může většinou vybrat, zda si nechá vyplatit hodnotu dluhopisu, nebo zda uplatní právo na výměnu za jiné dluhopisy či akcie. Emise dluhopisů přináší možnost získání velkého kapitálu na financování, ale tato možnost není v České republice příliš využívána.