Zavedení eura si vyžádá investice na pořízení nových účetních programů, marketingových databází a dalších nezbytných prvků informačních systémů. Pečlivě zvažována by měla být i otázka modernizace stávajících informačních systémů. Podnik by se měl přesvědčit, zda program zakoupený nejpozději tři roky před zavedením eura bude schopen pracovat i s eury (Národní koordinační skupina pro zavedení eura v České republice, 2008c). Při řešení otázek souvisejících s přípravami na euro a s konverzemi peněžních částek mohou pomoci servisní firmy.

Účetnictví

Do okamžiku zavedení eura se bude účetnictví vést povinně v korunách. Účetní jednotky budou mít povinnost vykázat účetní závěrku za poslední rok před zavedením eura jak v korunách, tak nově i v eurech v souladu s přepočítacím koeficientem (ten bude znám přibližně šest měsíců před zavedením eura). Údaje za minulá účetní období budou moci být vyjádřeny pouze v korunách (Národní koordinační skupina pro zavedení eura v České republice, 2008c).

Ne každá účetní jednotka má účetní období shodné s kalendářním rokem. Těmto subjektům bude stanovena povinnost sestavit mezitimní účetní závěrku ke konci roku předcházejícímu zavedení eura.

Daně

V kalendářním roce před zavedením eura budou nezdanitelné částky základu daně, daňové bonusy a další daňové náležitosti stanoveny v korunách (Národní koordinační skupina pro zavedení eura v České republice, 2008b). Proto daňová přiznání, která se týkají období před zavedením eura, ale podávají se v roce zavedení eura, se budou ještě vykazovat v korunách. Výsledná daňová povinnost (odvod nebo vratka) se následně přepočítá na eura přepočítacím koeficientem a daňový poplatník ji bude povinen uhradit v eurech.