Skupinová dynamika

Vztahy uvnitř týmu procházejí určitým procesem vývoje, tzn. skupinovou dynamikou, kterou lze rozdělit na čtyři fáze – orientaci, konfrontaci, organizaci a integraci.

Ve fázi orientace je člen týmu nejistý, opatrný se svými názory. V této fázi je nutné stanovit jasná pravidla týmové spolupráce, jasnou strukturu týmu vedoucím týmu, který rovněž plní orientační funkci.

Při konfrontaci dochází ke střetu jednotlivých názorů a myšlenek, kdy do věcných sporů mohou zasahovat i např. skrytý boj o moc a role , nesrovnalosti v osobních vztazích a podobně.  Dochází k vyjasnění názorových rozdílů, vedoucí týmu slouží jako smírčí soudce. Tato fáze je nutná pro sloučení zájmů jednotlivých pracovníků a stanovení cílu týmu.

Během organizace jsou nastavovány procesy vytváření názorů, dělby práce, řízení skupiny. Vznikají pravidla fungování týmu, pocit skupinové sounáležitosti a snaha o spolupráci a soulad (harmonii) členů.

Integrace je fází, kdy se začínají projevovat odlišné názory, nápady či přístupy a to z důvodu postupné efektivizace dělby práce. Dochází k rozdělení rolí jednotlivým členů, vytvoření pravidel fungování týmu.