Drucker

Drucker dává vznik managamentu do souvislosti se vznikem odborných znalostí. Management z nich dělá kapitál. Drucker často staví management proti podnikatelství. Podle jeho názoru podnikatelství není součástí managementu. Vlastníci, zejména institucionální , dovozuje P.Drucker, bývají spekulanty. Nemají zájem ani na podniku, ani na jeho prosperitě, nepředpokládá se, že by měli jinou starost než peněžní zisky. Drucker má spadeno na vlastníky a preferuje manažery.

 Podle Druckera management lze definovat různě:

  1. management se týká lidských bytostí, umocňuje je ke společnému výkonu. Celý život závisíme na řízení.
  2. řízení patří ke kultuře lidí. Co dělají manažeři v různých zemích je totéž, jak to dělají, je však  kulturně odlišené.
  3. sjednocování lidí vyžaduje jasné a podněcující záměry i úkoly.
  4. management musí sledovat vývoj, uskutečňovat změny a učit a cvičit lidi v nových znalostech a pracovních  postupech.
  5. podnik se skládá z lidí různých znalostí a dovedností, avšak všechny schopnosti se nakonec  musejí projevit ve společném díle. Každý v podniku  si potřebuje ujasnit své postavení a úkoly, ale také  poučit o tom,co dělají druzí. Vzájemnost,sdílení  znalostí a informací je význačným úkolem  managementu.
  6. pro každý podnik je rozhodující, jakého postavení dosáhl na trhu, jak je inovační, produktivní, jak  kvalitní je jeho produkce,jaké má finanční  výsledky. Podnik se má zaměřit na měřitelný  výkon. Jeho poslední, jediný skutečně stěžejní  úkol, leží vně podniku – je to spokojený zákazník.