Pod anglickým slovem mobbing se skrývá označení pro psychoteror či teror na pracovišti. Jedná se o skryté a rafinované šikanování určitého pracovníka obvykle za účelem jeho propuštění ze zaměstnání. Mezi typické mobbingové situace patří šíření falešných fám, vyčlenění z týmu, urážky a nevraživost, zadržování informací, sexuální obtěžování, napadání sociálních vztahů a prestiže, napadání kvality pracovního či osobního života či dokonce útoky na zdraví. Mobbing se může vyskytnout pouze ve skupině, která se nechápe jako tým a ani tak nespolupracuje.

Vedoucí týmu

Role a úkoly vedoucího týmu jdou ruku v ruce se zajištěním podmínek fungování týmu tak, jak byly zmíněny v předchozích kapitolách, tj. správné sestavení týmu z jednotlivých členů, stanovení jeho cílů a jeho podpoře k jejich dosažení, řešení překážek a problémů, které během týmové práce vzniknou. Pro úspěšné plnění těchto úkolů by týmový vedoucí měl mít určité předpoklady, jako jsou spolehlivost, vůdčí zodpovědnost, schopnost motivovat a povzbuzovat, komunikovat, pomáhat při problémech jednotlivých pracovníků, mít týmového ducha, sociální kompetenci. Obecně vzato by měl chápán ostatními členy týmu jako partner, na kterého se mohou obrátit.

Srovnání se skriptem „Jednání s klientem“

Úspěšná práce s týmem se zaobírá především na jednání v rámci skupiny, jednání v interpersonální rovině se dotýká v rámci jednání vedoucí skupiny – pracovník týmu či velice zřídka pracovník – pracovník. Oproti skriptu se zaměřuje převážně na týmovou spolupráci, rozvádí podmínky nutné pro správné sestavení týmu, požadavky na jednotlivé členy, nevěnuje se taktikám v oblasti obchodního jednání (banka – klient). Příklady uvedené v knize jsou formulovány obecně, nejsou zasazeny do bankovního prostředí.  Kniha je doplněna řadou testů či seznamů úkonů, které lze aplikovat přímo v praxi . Se skriptem se zásadně překrývá ve věci prevence a řešení konfliktů v rámci skupiny a technikách týmové spolupráce (6.kapitola skripta).  Obecně vzato je kniha R. Meiera rozšířením uvedeného skripta, je dle mého názoru čtivá, názorná v příkladech a vzhledem k malému překryvu se skriptem je vhodná pro toho, kdo vyžaduje více informací právě v již uvedené oblasti týmové práce.

Během celého podnikání se můžeme setkat s množstvím nečekaných okolností, které mohou v konečném důsledku vézt až k rozhodnutí o likvidováni sro. Takové rozhodnutí není však pro množství podnikatelů lehké, protože si s ním nedokážou poradit sami a proto je vhodným řešením kontaktovat zkušených lidí, kteří se v daném oboru nacházejí.