Založena k 1.7.1998 (jejím předchůdcem byl Evropský měnový institut, dočasná instituce založená 1. ledna 1994) se základním jměním 5 mld. Euro (přičemž státy neúčastnící se třetí fáze Hospodářské a měnové unie – Dánsko, Řecko, Spojené království a Švédsko – splatily pouze 5% svých podílů). Je zodpovědná za jednotnou měnovou politiku v průběhu třetí fáze realizace ekonomické a měnové unie v souvislosti se startem společné měny Euro k počátku roku 1999 (Panfil, 2003). Jako součást Evropského systému ústředních bank (ESCB) má jako svůj hlavní úkol dbát o udržení cenové stability v rámci Evropského měnového systému a podporovat všeobecnou hospodářskou politiku Společenství. Dalšími úkoly jsou:

  • definovat a vést měnovou politiku Společenství,
  • řídit devizové obchody,
  • spravovat devizové rezervy zúčastněných států,
  • podporovat hladké fungování platebních systémů,
  • podílet se na programech kompetentních úřadů zaměřených na stabilitu finančního systému.

Má výlučné právo povolovat vydávání bankovek Euro ve Společenství. Hlavními orgány jsou Řídící rada, Výkonný výbor a Generální rada. Řídící rada se skládá ze členů Výkonného výboru a guvernérů ústředních bank členských států. Přijímá rozhodnutí nutná k zabezpečení úkolů svěřených ESCB, formuluje měnovou politiku Společenství. Výbor ředitelů se skládá z prezidenta ECB, viceprezidenta a čtyř dalších členů. Všichni členové jsou jmenováni jednomyslným rozhodnutím vlád členských států na doporučení Rady EU dané po konzultaci s Evropským parlamentem a Řídící radou. Jejich funkční období je osmileté. Provádí měnovou politiku v souladu s instrukcemi stanovenými Řídící radou a jejími rozhodnutími. Připravuje zasedání Řídící rady (Lacina, 2007).

Generální rada se skládá z předsedy ECB, místopředsedy ECB a guvernérů ústředních bank členských států. Má vykonávat úkoly, původně svěřené Evropskému měnovému institutu, jež přetrvávají z důvodu neúčasti některých členských státu na třetí fázi hospodářské a měnové unie. Podílí se též na sběru statistických informací, na zprávách o aktivitách ESCB a o měnové politice, na pravidlech pro standardizaci operací prováděných národními ústředními bankami (Kleer a Łukaszewicz, 2000).

Sídlem ECB je Frankfurt nad Mohanem.

Byznys je v jisté oblasti velkým rizikem. Pokud se však nepodaří dané riziko odstranit včas, u takových podnikatelských subjektů nastává situace, zabývat se likvidované sro. I v takovém procesu však nastává bod, kde je třeba dodržet několik důležitých zásad s nimiž Vám umí poradit jen odborníci, kteří se danou problematikou zabývají.