Evropská únie

Zvláštní vrcholné zasedání Evropské unie v květnu roku 1998 konstatovalo, že pro zavedení jednotné měny euro se kvalifikovalo 11 zemí Evropské unie (Belgie, Finsko, Francie, Itálie, Irsko, Nizozemsko, Lucembursko, Německo, Portugalsko, Rakousko, Španělsko). Kursy měn těchto zemí k euru byly ke konci roku 1998 trvale fixovány ve formě přepočítacích koeficientů. Od roku 2001 k těmto zemím přistoupilo Řecko (Tomášek, 2004).

V polovině roku 1998 zahájila činnost Evropská centrální banka, která je řídícím místem pro měnovou politiku zemí eurozóny. Evropská centrální banka má sídlo ve Frankfurtu nad Mohanem a v ní rozhoduje šest členů výkonné rady. S ní spolupracují národní centrální banky zemí eurozóny.

Jednotná měna euro ve formě bankovek a mincí byla tedy 1.ledna 2002 zavedena ve dvanácti zemích Evropské unie. Skupina těchto zemí je označována jako oblast eura či eurozóna. Mimo zůstávají tři země (Velká Británie, Dánsko a Švédsko), které si zatím ponechávají vlastní národní měny.

Od 1.ledna 2007 patří do eurozóny taktéž Slovinsko, které jako první země z páté vlny rozšíření splnilo konvergenční kritéria a stalo se tak vzorem rychlého přizpůsobení se novým podmínkám, které v zemi nastolil fakt připojení k Evropské unii. Zklamání nastalo naopak v Litvě, která chtěla k eurozóně přistoupit společně se Slovinskem, ovšem nesplnilo kritérium inflace.

Od 1.ledna 2009 je členem eurozóny taktéž Slovensko. Jako bývalá součást Československa a jako našeho geografického souseda ho můžeme považovat za zemi podobnou České republice a proto je Slovensko použito dále v této práci jako příklad úspěšného zavedení eura a jako příklad pro analýzu výhod a nevýhod.

Označení eura

Pro euro byl stanoven třímístný ISO kód (International Organization for Standardization) EUR – první tři písmena názvu jednotné evropské měny (Tomášek, 2004). Jako symbol eura se používá dvakrát vodorovně přeškrtnuté řecké písmeno epsilon (to má symbolizovat Řecko – kolébku evropské civilizace a taky písmeno E, tak začíná Evropa a euro. Dvojité přeškrtnutí má znamenat stabilitu a sílu eura).