Stručný historický vývoj

Zatímco na začátku lidské civilizace docházelo nejprve ke směně zboží za jiné zboží (tzv.prostá  směna  zboží),  v určité  historické  fázi  se  objevují  peníze  jako  prostředek  směny.

Penězi se stalo specifické zboží, které vyřešilo nedostatky předcházejícího způsobu, tj. především nepřesnou souměřitelnost, nedělitelnost některého druhu zboží a nestálost navzájem směňovaných hodnot

Protože právě tyto vlastnosti, tj. lehkou dělitelnost a tudíž porovnatelnost i relativní stálost měly drahé kovy, staly se postupně stříbro a zlato oním převažujícím nástrojem směny hodnot mezi ekonomickými subjekty.

Stříbrné či zlaté peníze ve formě ražených mincí měly ve své původní historické podobě plný obsah drahého kovu. Ukázalo se však, že tomu tak nemusí být, a mince začaly být „doplňovány“ jinými kovy. Snižoval se tedy zlatý obsah drahého kovu, a přesto nadále tyto mince bez problémů plnily funkce peněz.

Od tohoto poznání byl pak již krůček k tomu, že i kovové peníze mohly být nahrazen penězi papírovými, tzn. symbolem jakési hodnoty, která je dána nominálním vyjádřením daného peníze platného na příslušném území. (Poznámka: na území jiného státu může mít jinou, popřípadě žádnou hodnotu).

V každém podnikání může nastat situace, která může vyústit až k nečekaným rozhodnutím. Pokud již není jiná možnost jak rozhodnout o likvidaci sro, vhodná cesta je obrátit se na odborníky, kteří se danou problematikou zabývají a mají již mnoho zkušeností.

Funkce peněz

Peníze vyjadřují míru hodnot, je to jejich funkce základní, důvod jejich vzniku. Peníze číselně vyjadřují hodnoty.

Peníze plní funkci oběživa Peníze uskutečňují výměnu zboží (či jiných hodnot) mezi ekonomickými subjekty, neboť každý ekonomický subjekt se ocitá současně v obou pozicích prodávajícího i kupujícího. Směnu hodnot uskutečňují peníze na obou stranách trhu, jsou přijímány i vydávány, uskutečňují tak oběh mezi jednotlivými ekonomickými subjekty. I když je tento oběh nnucený (peníze jsou pouze symbolem hodnoty a hospodářský systém prakticky nutí k používání peněz jako prostředku směny), jsou peníze všeobecně akceptovány a požívány.

Peníze jsou platidlem. Peníze jsou platebním instrumentem. (Poznámka: částečně se využívá směny hodnot i ve formě tzv. barteru, kdy se směňuje především v zahraničním obchodě zboží za zboží a případné saldo se pak dorovnává dohodnutou měnou).

Peníze plní funkci tezauru (pokladu). Je možné je ukládat, a i když podléhají částečně ztrátě hodnoty (volně uložené podléhají inflaci),“nekazí se“, a ve své sekundární (proměněné) podobě mohou naopak i růst. Některé peníze plní ještě jednu specifickou funkci, tzv. větových peněz. V mezinárodním platebním styku jsou pomocí těchto peněz vyrovnávány platební rozdíly. V našich podmínkách plní tuto funkci především dollar a euro.

Každý stát, který má vlastní měnu, má výlučný monopol na tisk bankovek. Objem peněžní masy patří mezi zvlášť přísně sledované makroekonomické ukazatele.