Práce s týmem

Kniha „Erfolgreiche Teamarbeit, 25 Regeln für Teamleiter und Teammitglieder“ od Rolfa Meiera z roku 2007 vyšla v českém překladu od Daniely Vrbové v roce 2009 v nakladatelství Grada Publishing pod názvem „Úspěšná práce s týmem, 25 pravidel pro vedoucí týmu a členy týmu.“  Rolf Meier patří mezi německy píšící autory zabývající se tématem týmové práce. Mezi jeho další knihy patří například v německém jazyce vydané „30 minut pro úspěšnou týmovou práci“ či „30 minut pro trvalou sebemotivaci“.

Titul „Úspěšná práce s týmem“ je určen pro každého jedince, spolupracujícího s ostatními v rámci skupiny, tj. týmu., jehož zájmem je sestavit fungující pracovní skupinu a vytvořit tvůrčí a pozitivní atmosféru pro efektivní týmovou práci. Práce Rolfa Meiera objasňuje základní pravidla a faktory, které jsou pro úspěšné fungování takového týmu podstatné a to jak z pohledu vedoucího, tak podřízeného.

Správné nastavení týmu

Smyslem týmu je, aby jeho členové společně spolupracovali na určitých úkolech společným způsobem  a dosáhli společného cíle.  V tomto se tým odlišuje od spolupráce jednotlivých pracovníků, u kterých se vzájemná spolupráce shoduje pouze v jednotlivých bodech. Správné a efektivní fungování týmu závisí na řadě faktorů.

Pro správné rozvinutí synergických efektů jednotlivých členů týmu je ideální velikost pracovní skupiny 5 až 7 členů. Větší počet pracovníků přináší možné komunikační problémy, větší časovou náročnost schvalování jednotlivých postupů a klade i značné nároky na vedoucího týmu. Proto je v případě velkých pracovních skupin vhodné zvážit jejich rozdělení do menších podskupin. Dalšími faktory ovlivňujícími správné fungování je četnost komunikace mezi jednotlivými členy, vhodné úkoly, pocit spojenectví a nezbytné volné pole působnosti, tj. možnost přijímat a uskutečňovat rozhodnutí samostatně.